contact >

0182 - 518 995

info@vvcg.nl

Veterinair Verwijscentrum Gouda

verschillende geavanceerde tandheelkundige behandelingen na breuk

behandelend arts is lid van van de Europese tandheelkundige werkgroep

Tandheelkunde

WORTELKANAALBEHANDELING

 

Het kan elke hond of kat gebeuren: een afgebroken tand of kies. Soms zal de eigenaar het meteen opmerken, vaak ook valt het pas later op bij een controle. Vaak moet er wat aan gedaan worden, afhankelijk zijn van het soort breuk van de tand.

 

De soorten breuken zijn onder te verdelen in:

– Breuk van alleen de kroon

– Breuk doorlopende van de kroon naar de wortel

– Breuk waarbij het wortelkanaal geopend is

– De hele tand is deels uit zijn tandkas getrokken

– De tand ligt er geheel uit.

 

Wanneer er alleen een breuk opgetreden is waarbij het wortelkanaal (pulpa) niet geopend is kan alleen volstaan worden met het afdichten van de tand door middel van bonding en eventueel composiet.
Wanneer de pulpa wel geopend is zal er gekozen moeten worden uit één van onderstaande mogelijkheden, afhankelijk van de leeftijd van het dier en het tijdstip van aanbieden.

 

Vitale pulpa overkapping

Voor deze optie kiezen we meestal gekozen worden indien:
1. Het een jong dier betreft en de tand nog niet volgroeid is.
2. Het om een verse breuk van de tand gaat. ( liefste binnen 24 uur)

Dankzij deze behandeling blijft de tand in leven en kan dan nog verder uitgroeien tot een stevige volwassen tand waarbij de wortel (apex) zich kan afdichten.

 

Wortelkanaalbehandeling
In de meeste gevallen kiezen we, als de pulpa open is, voor een wortelkanaalbehandeling. Deze behandeling is, in tegenstelling tot de vitale pulpa-overkapping, geen spoedbehandeling. We verwijderen de bloedvaten en zenuwweefsel in het kanaal. Dit gebeurt door middel van speciale vijlen en desinfecterende spoelvloeistof.  Zodra het kanaal geheel schoon is, vullen we het op met Calcium-hydroxide in combinatie met Gutta-Percha. Hierbij is het van belang dat de wortelpunt geheel afgesloten/afgedicht wordt. Deze behandeling kan alleen maar goed uitgevoerd wanneer er tijdens deze behandeling continu controle plaatstvindt door middel van digitale röntgenfoto’s. Wanneer alles naar tevredenheid is afgedicht dan sluiten we het toegangskanaal met een vulling van composiet. We raden aan om elk half jaar controle door middel van röntgenonderzoek  uit te voeren.

 

Het grote voordeel van een wortelkanaalbehandeling bij VVCG is, dat we niet alleen de tandheelkunde in de eigen praktijk uitvoeren, maar ook de randvoorwaarden (zoals digitale röntgenfoto’s) prima invullen.

vvcg_website_v3_inzet_tanden

 

© 2021 Veterinair Verwijscentrum Gouda