contact >

0182 - 518 995

info@vvcg.nl

Veterinair Verwijscentrum Gouda

beugels van VVCG zijn in alle opzichten bijzonder maatwerk

binnen vier tot zes weken resultaat

Tandheelkunde

BEUGEL BIJ DE HOND

 

Wanneer een hond van 6 maanden oud gewisseld heeft kan het zijn dat er 1 of meerdere elementen fout staan. Hierdoor kan het zijn dat de hond een oncomfortabele beet heeft en dit kan pijn bij het bijten veroorzaken. Zelfs het sluiten van de bek kan onmogelijk zijn.

 

De oorzaken van deze foutieve stand kunnen tweeledig zijn:
• Het wisselen van het het melkgebit naar het volwassen gebit is verstoord.
• Afwijkende stand van de boven en onderkaak ten opzichten van elkaar ( te lange boven/onderkaak, te smalle onderkaak etc.)

 

De foutieve stand kan (vaak) gecorrigeerd worden door middel van een beugel. Er zijn verschillende typen beugels mogelijk, afhankelijk wat er gecorrigeerd moet worden.

 

Wanneer een hond naar ons wordt doorverwezen voor een beugel doorlopen we de volgende stappen:

1. Goede inspectie van het gebit om juist een beeld te verkrijgen welke beugel het best werkt.
2. Onder algehele anesthesie maken we een afdruk maken van het gebit dmv afdruklepels en alchynaat. Verder maken we met was een afdruk van de beetrelatie tussen de onder en bovenkaak.
3. Na ongeveer een week komt de hond terug en zullen wij de beugel plaatsen. Ook dit gaat onder algehele anesthesie. Er moet goed en rustig gekeken worden of de beugel goed past en zijn functie goed kan gaan uitoefenen, waarvoor wij hem hebben aangebracht.
4. De eigenaar krijgt een goede instructie mee naar huis waar hij op moet letten en zal vaak wekelijks op de praktijk terug moeten komen ter controle en eventueel aandraaien van de beugel.
5. Wanneer uiteindelijk de goede stand bereikt is, hetgeen vaak binnen 4-6 weken het geval is, zal de beugel nog enige tijd op zijn plaats moeten blijven zitten, om terugzakken van het element te voorkomen.
6. Daarna zal de beugel verwijderd worden. Wij maken dan meteen het gebit schoon, zodat er meteen een mooie nieuwe start gemaakt kan worden.

 beugel bij hond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2021 Veterinair Verwijscentrum Gouda