contact >

0182 - 518 995

info@vvcg.nl

Veterinair Verwijscentrum Gouda

Doel bestraling van mastceltumoren is het voorkomen van terugkeer tumor

mastocytomen zijn veel voorkomende vorm van huidtumor

Radiotherapie

MASTCELTUMOR (HOND EN KAT)

 

Een mastocytoom of mastceltumor is bij de hond of kat een veel voorkomende huidtumor. 20% van alle huidtumoren zijn mastocytomen. Mastcellen zijn voorlopers van jonge bindweefsel- en bloedvormende cellen, ze komen overal in het lichaam voor. Deze cellen spelen een rol bij ontstekingsreacties en de afweer van het lichaam, maar ook bij overgevoeligheidsreacties zoals astma. Mastceltumoren komen vooral bij volgende hondenrassen voor: boxer, bulldog, Labrador- en golden retriever, Boston- en bullterriër, en de gemiddelde leeftijd is 9 jaar.

Als er nog geen uitzaaiingen van de tumor (naar lymfklieren of elders in het lichaam) zijn opgetreden dan is de behandeling een operatie met zo groot mogelijke marges rond de tumor met gelijktijdige bestraling. De bestraling heeft als doel de kans op het ter plaatse terugkomen van de tumor te verkleinen.

Mochten er al uitzaaiingen van de tumor aanwezig zijn, dan zal de VVCG dierenarts met u de mogelijkheden bespreken van een infuusbehandeling met chemotherapie. Indien de tumor niet ter opereren en/of bestralen is danwel de tumor terugkomt, is een behandeling met Pallida (Tocenarib) of Masivet (Masitinib) mogelijk en zal aan u worden voorgelegd.

Een direct adjuvante bestraling voor verschillende indicaties in 1 fractie gedurende de operatieve ingreep. Afhankelijk van de PA-bevindingen zijn aansluitend aan de wondgenezing nog aanvullende bestralingen noodzakelijk.

 

© 2021 Veterinair Verwijscentrum Gouda