contact >

0182 - 518 995

info@vvcg.nl

Veterinair Verwijscentrum Gouda

behandeling met PEG aspirinase werkt erg goed bij katten

de resultaten van chemotherapie worden zelfs overtroffen

Oncologie


NASAAL LYMFOOM BIJ KATTEN

 

Bij Veterinair Verwijscentrum Gouda behandelen we veel katten met nasaal lymfoom. Dit lymfoom kan in 80% van de gevallen beschouwd worden als een stage I, lokale ziekte en het heeft een betere prognose dan andere vormen van maligne lymfoom bij katten. Voorheen was de ‘gouden standaard’ een multi-agent chemotherapie protocol. Vanwege het karakter van de nasale vorm kan ook bestraling, al dan niet gecombineerd met chemotherapie, als lokale therapie gebruikt worden.

Wij zijn een aantal jaar geleden begonnen met een enzym-therapie bij katten met nasaal lymfoom. Als alternatief voor chemotherapie of bestraling werden deze katten behandeld met PEG-asparaginase. Dit enzym werkt ongeveer twee weken door het aminozuur asparagine af te breken. Asparagine is een essentieel aminozuur voor lymfoomcellen, maar niet voor gezonde cellen.

 

Voordelen van enzymtherapie bij katten met nasaal lymfoom:

– Makkelijk toe te dienen (intramusculair), ook bij moeilijke katten

– Zelden bijwerkingen, geen standaard bloedcontroles etc.

– Geen uitscheiding in de omgeving, kan ook gebruikt bij katten die in aanraking komen met kinderen en zwangere vrouwen

– Celspecifieke therapie, beschadigt gezonde cellen niet

– Lange mediane overleving, 480 dagen in ons onderzoek itt ca 130 dagen met chemotherapie (alle oorzaken van overlijden meegenomen)

 

Bij Veterinair Verwijscentrum Gouda is een monotherapie met PEG-asparaginase de eerste keus voor katten met nasaal lymfoom.

nasaal lymfoom VVCG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2021 Veterinair Verwijscentrum Gouda