contact >

0182 - 518 995

info@vvcg.nl

Veterinair Verwijscentrum Gouda

1 op de 3 dieren ontwikkelt vroeger of later kanker

behandeling is goed mogelijk

Oncologie

KANKER BIJ HUISDIEREN

 

Kanker is een veel voorkomende aandoening bij onze huisdieren. Net zoals bij mensen zijn er schattingen dat ongeveer 1 op de 3 huisdieren gedurende het leven een of andere vorm van kanker ontwikkelt. Wat is kanker nu precies? Wat zijn de oorzaken dat een dier kanker krijgt? Wat is precies het verschil tussen goedaardige en kwaadaardige vormen van kanker? En ook belangrijk, wat zijn de behandelingsmogelijkheden van dieren met kanker? Op al deze vragen zal hier worden ingegaan en u een antwoord gegeven worden.

 

Wat is kanker nu precies?
Iedereen heeft het woord kanker gehoord en weet ook wat de ziekte kan betekenen, maar veel mensen weten niet wat kanker nu precies inhoudt. Om te begrijpen wat kanker is moeten we ons realiseren dat in ons lichaam cellen zich constant delen. Bijvoorbeeld het slijmvlies van onze darmen (welke uit miljarden cellen bestaat) zal over enkele weken volledig vernieuwd zijn, hetzelfde geldt voor vele andere cellen in ons lichaam. In elke cel zit het DNA, dit is zeg maar de genetische bouwtekening van de cel, waarop alle informatie staat die de cel nodig heeft om te kunnen functioneren. Voordat een cel kan delen zal eerst een nieuwe kopie van dit DNA gemaakt moeten worden, ook worden natuurlijk kopieën gemaakt van alle andere celonderdelen. Pas als alles gereed is deelt de cel zich waarbij in allebei de dochtercellen een kopie van het DNA en alle celonderdelen terecht komt. U begrijpt dat de celdeling een zeer streng geregeld proces is, want anders zouden alle cellen zich zo maar kunnen gaan delen. Deze regulatie vindt plaats door een samenspel van de cel en zijn omgeving, waarbij het DNA bepaalt hoe een cel reageert op verschillende prikkels. Een fout in de kopie van het DNA kan leiden tot een andere reactie van een cel, bijvoorbeeld wel delen in plaats van niet delen, of zomaar blijven delen zonder dat er prikkels uit de omgeving zijn die de cel vragen om te delen. Dit laatste is eigenlijk wat er gebeurt bij kanker. De cellen blijven zich ongecontroleerd delen, waardoor uiteindelijk een tumor ontstaat.

Nu zal niet elke cel waarin een fout in de DNA kopie zit zich ontwikkelen tot een tumor, omdat het lichaam over veel controle mechanismen beschikt welke nieuwe kopieën controleren op fouten in het DNA. Deze mechanismen zijn zeer effectief en halen meer dan 99,99% van de fouten eruit, maar de enkele foute cel die door deze controle komt, is een potentiële tumorcel, welke uit kan groeien tot een kanker.

 

Wat zijn de oorzaken van kanker bij huisdieren?
Op het moment dat je huisdier kanker krijgt vraag je jezelf altijd af hoe dat nu kan. Bij mensen weten we bijvoorbeeld dat roken de kans op longkanker 8 (matige roker) tot 40 (stevige roker) keer vergroot en overmatig alcoholgebruik de kans op keelkanker aanzienlijk vergroot, maar onze honden en katten roken en drinken niet, dus wat is bij hen de oorzaak?
Er zijn bepaalde vormen van kanker welke een genetische achtergrond hebben. De bekendste hiervan is de maligne histiocytose bij de Berner Sennenhond. Deze vorm van kanker komt bij dit ras wel 1000 keer zo vaak voor dan bij andere rassen. Maar ook andere vormen van kanker komen bij bepaalde rassen veel meer voor dan bij andere rassen, zoals hemangiosarcomen van de milt bij Herders en rottweilers en mastocytomen bij Boxers.

En ondanks het feit dat honden en katten niet roken, is er wel degelijk een effect van de omgeving. Zo weten we dat kanker meer voorkomt bij huisdieren die in de stad wonen dan bij dieren die buiten de stad wonen, ook hebben katten in huishoudens waar gerookt wordt een 2x zo grote kans op maligne lymfoom dan in huishoudens waar niet gerookt wordt. Maar van heel veel vormen van kanker is nog geen duidelijke oorzaak bekend en berust het op toeval, of zo u wilt pech dat zij kanker krijgen.

 

Het verschil tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren
Tumoren worden onderverdeeld in goedaardig en kwaadaardig. Deze termen hebben te maken met het gedrag van de tumoren. Goedaardige tumoren zijn tumoren die zich op een plek ontwikkelen en daar vervolgens steeds groter worden. Zij groeien niet in het omliggende weefsel in, maar drukken het door de groei weg. Een van de bekendste goedaardige tumoren is het lipoom, een goedaardige tumor uitgaande van vetcellen, welke veel voorkomt bij oudere honden. De klachten die zo’n goedaardige tumor veroorzaakt zijn sterk afhankelijk van de locatie ervan. Zo zal een lipoom op de borstwand weinig problemen veroorzaken (mits hij niet enorm groot is), maar een goedaardige tumor in de hersenen, zelfs als deze klein is, wel ernstige klachten kunnen geven. Kwaadaardige tumoren kunnen worden onderverdeeld in 2 groepen. De lokaal kwaadaardige tumoren en de uitzaaiende tumoren. Lokaal kwaadaardige tumoren zijn tumoren die niet of zelden uitzaaien, maar vooral op de plek waar ze ontstaan tijdens het groeien in het omliggende weefsel groeien. Het makkelijkst is het om je deze tumoren voor te stellen als een octopus. De tentakels zijn dan dunne uitlopertjes van de tumor welke in het gezonde omliggende weefsel doorgroeien. Door deze manier van groeien kunnen de tumoren veel schade aan het omliggende weefsel toebrengen en tevens zijn deze tumoren veel moeilijker operatief te verwijderen (zie later). De andere groep van kwaadaardige tumoren zijn de uitzaaiende tumoren. Het uitzaaien van een tumor houdt in dat een tumor in bloed of lymfevaten groeit en daar tumorcellen loslaat. Deze tumorcellen worden dan via het bloed of de lymfe verder vervoerd door het lichaam naar bijvoorbeeld een lymfeknoop of de longen. Daar groeien deze tumorcellen weer uit tot een nieuwe tumor. Met dit type tumoren is het vaak zo dat de uitzaaiingen de grootste problemen veroorzaken en niet de tumor waar het allemaal mee begonnen is.

 


Lees meer over de behandelmogelijkheden

Video

 

VVCG was op TV!

RTL4 was op bezoek in onze kliniek en maakt deze reportage voor het programma ‘LifestyleXperience’, uitgezonden in oktober 2014.

 

 

 

© 2021 Veterinair Verwijscentrum Gouda