contact >

0182 - 518 995

info@vvcg.nl

Veterinair Verwijscentrum Gouda

VVCG voert jaarlijks zeer veel laparoscopische operaties uit

veel voordelen ten opzichte van andere methoden

Chirurgie

LAPAROSCOPISCHE OVERIECTOMIE

 

We vullen eerst de buikholte met gas (CO2), om zicht- en werkruimte te creëren. In de midlijn maken we twee kleine incisies we brengen ‘portals’ in. Eén om de camera door te voeren en één waardoor gewerkt kan worden. Met de camera is direct een groot deel van de buik te inspecteren.
We zien de ovaria en houden die zonder veel spanning op. Vervolgens worden de ligamenten en bloedvaten rondom de eierstokken gecoaguleerd (elektrochirurgie) en doorgehaald. De ovaria komen onder toeziend oog van de camera door één van de kleine incisies naar buiten. Na een extra controle op bloedingen ter plaatse van de verwijderde ovaria, kan het gas de buikholte uit en worden de kleine incisies gesloten.

 

Voordelen van deze ingreep:

– werken met uitstekend zicht ter plaatse van de ovaria dus diep in de buikholte. Hierdoor is er geen tractie op/verscheuring van de ligamenten nodig, zoals bij de ‘open buik methode’ waarbij de ovaria eerst uit de buik gehaald moeten worden voor ze afgebonden kunnen worden. ‘Werken in de diepte’ maakt de ingreep minder pijnlijk en het risico op bloedingen is aanzienlijk minder;
– er worden geen hechtingen/ligaturen geplaatst om de bloedvoorziening van en naar de ovaria af te binden, maar de bloedvoorziening wordt gestopt door coagulatie. Dit houdt in dat er geen lichaamsvreemd materiaal in de buikholte nodig is en er geen spanning op belangrijke hechtingen kan komen als het dier de eerste dagen na de ingreep niet rustig te houden is.
De twee kleine incisies zijn samen gemiddeld net  iets kleiner dan de incisie die gebruikt wordt bij de ‘open buik methode’, maar het voordeel is met name dat het twee kleine plekken zijn in plaats van één grotere. De spanning op de wondjes is hierdoor lager.

vvcg_website_v3_inzet_laparascopie

 

© 2021 Veterinair Verwijscentrum Gouda